Microsoft lisensioi patenttinsa Linux-yhteisölle – mitä tämä tarkoittaa?

Eilen Open Invention Network (OIN) ilmoitti Microsoftin liittyneen OIN:n jäseneksi. OIN on puolustuksellinen patenttipooli, jossa jokainen jäsen lisensioi kaikki patenttinsa toisille jäsenille rojaltivapaasti. Kuka tahansa voi maksutta liittyä OIN:n jäseneksi.

OIN:n Linux-järjestelmä

OIN:in patenttipoolin kautta saatavat lisenssit koskettavat jäsenien kaikkien patentoitujen ideoiden käyttöä ”Linux-järjestelmässä”. Linux-järjestelmä on OIN:n sopimuksessa määritelty luettelo avoimen koodin paketeista. Määritelmä on uudistunut ja kasvanut vuosien saatossa. Tällä hetkellä määritelmään kuuluu yli 2700 avoimen koodin pakettia ja se kattaa mm. Linuxin kernelin ja monia tavanomaisia Android -versioita. Linux kernelin versio on 4.7.

Määritelmän seuraava uudistaminen on tietoni mukaan hyväksytty ja todennäköisesti tämän vuoden loppuun mennessä uudistusprosessin viimeiset vaiheet saadaan vietyä läpi ja määritelmä uudistuu kattamaan mm. Linux-kernelin uudetkin ominaisuudet versioon 4.17 saakka.

Merkittävä päätös Microsoftilta Linux-yhteisön ja Microsoftin hyväksi

Avoimen koodin ja Linuxin yhteisöjen jotkut toimijat ovat suhtautuneet varauksellisesti Microsoftiin varsin pitkän aikaa johtuen toisaalta aikanaan olleesta kilpailuasetelmasta ja toisaalta esimerkiksi Microsoftin aggressiivisista toimista Linuxia ja mm. Android-jakelijoita vastaan, muun muassa perustuen Microsoftin patentteihin. Microsoft on varakas toimija, jolla on myös laaja patenttisalkku (arviot vaihtelevat 60.000-90.000 patentin välillä) ja joka on myös aggressiivisesti käyttänyt patenttisalkkuaan. Microsoft myös 10-15 vuotta sitten yleisesti nimitti Linuxia syöväksi. Varauksellisuus on ollut ymmärrettävää.

Microsoftin uusi pääjohtaja teki selvän kurssinmuutoksen loppuvuonna 2014 ja julisti, että Microsoft rakastaa Linuxia. Tämän jälkeen monet Linux-yhteisön jäsenet ovat seuranneet tarkkaan, mitä Microsoft oikeasti tekee, julistamisensa ohella. Microsoftilla on vanha bisneksensä omine lainalaisuuksineen ja toisaalta se on kehittänyt vahvasti Azure-bisnestä. Olemme voineet havaita Microsoftin rakentavan Azure-palvelutarjoamaansa voimakkaasti myös Linuxin päälle. Microsoft julkaisee kasvavasti avointa koodia. Se on rekrytoinut paljon tekijä-osaajia avoimen koodin perinteisiltä toimijoilta. Microsoft on liittynyt Linux Foundationin jäseneksi ja tuoreesti tänä vuonna Suomen Microsoft on liittynyt myös Suomen COSS ry:n jäseneksi. Microsoftin vanhassa bisneksessä muutos ei ole ollut yhtä voimakasta, ja näiden bisnesalueiden keskinäinen suhde Microsoftilla on jäänyt ulkopuoliselle osin epäselväksi.

OIN:iin liittyminen on viimeisin Microsoftin päätös oman uudistumisensa puolesta ja kaikkien Linuxin käyttäjien, ml. Microsoftin, hyväksi. Tämä on looginen askel Microsoftin toiminnassa ja vahvistaa käsitystä, että Microsoft on todellakin muuttanut lähestymistapaansa koko yhtiössä ja näkee tulevaisuudessaan Azuren, Linuxin ja avoimen koodin kriittisen roolin. Näyttää siis vahvasti siltä, että Microsoft haluaa myös toimia tämän visionsa mukaisesti ja on samalla valmis oikeasti luopumaan vanhasta.

Erään Microsoft-kriitikon kommentti tästä päätöksestä: ”Joudun syömään hattuni, mutta syön sen tässä tapauksessa ilolla.”

Martin von Willebrand