Seuraamukset liikesalaisuuksia koskevista oikeudenloukkauksista

Kuva: Sasun Bughdaryan / Unsplash

Liikesalaisuuksia koskevat loukkaukset eivät ole epätavanomaisia, mutta niiden toteen näyttäminen ja niistä mahdollisesti aiheutuneen vahingon suuruus ovat tunnetusti haastavia osoittaa. Liikesalaisuuslaki sisältää erinäisiä seuraamuksia, joita tuomioistuimelta on mahdollista vaatia liikesalaisuutta koskevan oikeuden loukkauksen yhteydessä. Myös rikoslaissa on eräitä rikosnimikkeitä, jotka voivat tulla kyseeseen. Menettely tuomioistuimessa voidaan kokea liikesalaisuusasioissa epämieluisaksi etenkin menettelyn julkisuuden vuoksi. Sen vuoksi monet riita-asiat ratkaistaankin välitysoikeudessa. 

Tässä artikkelissa paneudutaan lyhyesti siihen, millaisia seuraamuksia liikesalaisuuden loukkauksesta voi koitua sekä loukkaajalle että loukkauksen kohteena olevan liikesalaisuuden haltijalle liikesalaisuuslain nojalla. 

Liikesalaisuussuojan suoja-alaa on käsitelty tarkemmin artikkelisarjan toisessa osassa ja liikesalaisuuksien suojaamista käytännössä artikkelisarjan kolmannessa osassa. 

Loukkauksen seurauksena tiedon asema liikesalaisuutena voidaan menettää  

Liikesalaisuuslaki ottaa kantaa lähinnä niihin seuraamuksiin, joita loukkaajalle voi liikesalaisuuden loukkauksesta aiheutua. Liikesalaisuuden haltijan kannalta keskeinen ja ehkä jopa merkittävin seuraamus voi kuitenkin olla liikesalaisuuden menettäminen ja loukkauksen johdosta aiheutuva haitta.

Liikesalaisuussuojaa ei ole ajallisesti rajoitettu, kuten esimerkiksi patenttisuojaa, mutta salaisuuden kohteena olevan tiedon tuleminen julkiseksi on yksi tapa menettää liikesalaisuus. 

Korostunut riski liikesalaisuuden menettämiseen sen julkitulon takia on muun muassa: 

  • jaettaessa tietoa organisaation ulkopuolelle, esimerkiksi yhteistyökumppaneille, tai  
  • työpaikanvaihdosten yhteydessä. 

Hyvä työkalu taklaamaan liikesalaisuuksiin liittyviä riskejä on organisaation kattava liikesalaisuusohjesääntö, jonka alaisuudessa on muodostettu selkeät prosessit sekä kolmansien tahojen kanssa työskentelyyn että henkilöstön toimintaan liittyen. 

Seuraamukset liikesalaisuuden oikeudettomasta hankkimisesta, käyttämisestä tai ilmaisemisesta 

Tuomioistuimen määräämä kielto ja korvaavat toimenpiteet 

Tuomioistuin voi: 

1) kieltää loukkaajaa ryhtymästä, toistamasta tai jatkamasta liikesalaisuutta loukkaavaa tekoa.  

Minkä ohella se voi määrätä loukkaajan: 

2) vetämään liikesalaisuutta loukkaavan tuotteen pois markkinoilta tai määrätä sen muutettavaksi tai hävitettäväksi; 

3) määrätä kokonaan tai osittain tuhoamaan liikesalaisuuden sisältävät tai sen käsittävät asiakirjat, esineet, materiaalit, aineet tai sähköiset tiedostot tai luovuttamaan ne kokonaan tai osittain liikesalaisuuden haltijalle. 

Kohdan 1) mukaisen kiellon voi hakea myös väliaikaisena turvaamistoimena, joka on voimassa, kunnes riita on saatu ratkaistua lopullisesti. 

Käyttökorvauksen määrääminen kiellon tai korjaavien toimenpiteiden sijasta 

Tuomioistuin voi vaihtoehtoisesti kiellon tai korjaavien toimenpiteiden sijasta määrätä loukkaajan suorittamaan käyttökorvausta liikesalaisuuden haltijalle. Jotta näin voitaisiin menetellä, tulee seuraavien edellytysten täyttyä: 

1) loukkaaja ei alkaessaan käyttää liikesalaisuutta tiennyt eikä tämän olisi pitänyt tietää, että liikesalaisuus oli saatu taholta, joka oli oikeudettomasti käyttänyt liikesalaisuutta tai ilmaissut sen, 

2) kiellon tai korjaavan toimenpiteen toteuttaminen aiheuttaisi loukkaajalle kohtuutonta haittaa, ja  

3) käyttökorvaus liikesalaisuuden haltijalle arvioidaan kohtuulliseksi. 

Käyttökorvaus onkin seuraamuksena siten toissijainen suhteessa kieltoon tai korjaavaan toimenpiteeseen, sillä sellainen voidaan määrätä maksettavaksi ainoastaan kiellon tai korjaavan toimenpiteen aiheuttaessa kohtuutonta haittaa loukkaajalle.  

Käyttökorvauksen suuruutta puolestaan arvioidaan siinä valossa, mikä se olisi ollut, jos loukkaaja olisi hankkinut liikesalaisuuden haltijalta lisenssin sille ajanjaksolle, jonka loukkaava toiminta on kestänyt eikä se saa ylittää lisenssi- tai muiden maksujen määrää siltä ajanjaksolta, jolta liikesalaisuuden käyttö voitaisiin kieltää. 

Velvollisuus suorittaa hyvitys ja vahingonkorvaus liikesalaisuuden haltijalle 

Mikäli loukkaus tapahtuu käyttämällä liikesalaisuutta oikeudettomasti tahallaan tai huolimattomuudesta, loukkaaja on velvollinen suorittamaan liikesalaisuuden haltijalle kohtuullisen hyvityksen liikesalaisuuden käyttämisestä sekä korvauksen kaikesta vahingosta, jonka loukkaus aiheuttaa.  

Hyvitys tulee seuraamuksena kyseeseen ainoastaan liikesalaisuuden oikeudettoman käytön yhteydessä. Sen sijaan liikesalaisuuden oikeudettoman hankkimisen tai ilmaisemisen yhteydessä kyseeseen voi tulla vain vahingonkorvausvelvollisuus, joka kattaa kaiken loukkauksen aiheuttaman vahingon.  

Vahingonkorvauksen määrää voidaan sovitella, mikäli loukkaajan huolimattomuuden todetaan tuomioistuimessa olevan vain lievää. 

Mahdollinen loukkaajalle aiheutuva mainehaitta tuomion julkistamisesta 

Liikesalaisuutta koskevassa riita-asiassa tuomioistuin voi myös määrätä, että loukkaajan tulee korvata kustannukset, jotka liikesalaisuuden haltijalle aiheutuvat siitä, että tämä julkistaa tiedon lainvoimaisesta tuomiosta, jossa loukkaajan on todettu menetelleen liikesalaisuuslain vastaisesti. Määräyksen voi antaa ainoastaan, mikäli tietojen levittämistä ei ole laissa muutoin rajoitettu. Mikäli ihminen voidaan tunnistaa julkaisusta häntä koskevien tietojen avulla, tiedot voidaan julkaista vain, jos julkaiseminen on perusteltua ottaen erityisesti huomioon siitä henkilön yksityisyydelle ja maineelle mahdollisesti aiheutuva vahinko. Määräystä annettaessa tuomioistuimen tulee ottaa huomioon julkistamisen yleinen merkitys, loukkauksen laatu ja laajuus, julkistamisesta aiheutuvat kustannukset sekä muut asiaan vaikuttavat seikat.  

Liikesalaisuuslaki sisältää siten mekanismin, josta voi seurata liikesalaisuutta loukanneelle osapuolelle myös mainehaittaa ja negatiivista julkisuutta seurauksena loukkauksesta. 

Pauliina Rajala


Artikkelisarjassamme kuvaamme usein esille nousevia kysymyksiä ja/tai haastavia tilanteita liikesalaisuuksiin liittyen. 


HH Partners hoitaa liikesalaisuuksiin liittyviä toimeksiantoja, mukaan lukien liikesalaisuuksiin liittyvät sopimus- ja riita-asiat. Lisäksi konsultoimme asiakkaitamme esimerkiksi heidän strategiaansa ja sisäisiä ohjeistuksiaan koskevissa asioissa, kuten liikesalaisuusohjesääntöjä tehtäessä tai yleisemmin toiminnan suunnitteluun liittyvissä kysymyksissä. 


Kirjoittaja: 

Kirjoittaja Pauliina Rajala työskentelee HH Partnersin IPR-tiimissä lakimiehenä painopistealueinaan liikesalaisuudet, immateriaali- ja markkinointioikeudelliset sopimus-, riita- ja rikosasiat sekä tavaramerkkiasiamiestehtävät. Pauliina on suorittanut tuomioistuinharjoittelun ja hänellä on kokemusta myös käräjätuomarina toimimisesta. Pauliina toimii Muotioikeuden yhdistys ry:n hallituksen jäsenenä.