Ecomlex julkaisi laajan oppaan tekoälystä ja tietosuojasta, joka kattaa useimmat Euroopan maat

Yhteistyöverkostomme Ecomlex on julkaissut kattavan tekoälyoppaan, jossa tarkastellaan, mitä seikkoja henkilötietojen käsittelyn osalta tulisi huomioida tekoälyä hyödyntäviä järjestelmiä käytettäessä. Oppaan laadinnassa ovat olleet mukana HH Partnersin Martin von Willebrand ja Sonja Laamanen.

Oppaassa tarkastellaan yksityiskohtaisesti Euroopan kansallisten tietosuojaviranomaisten nykyisiä kantoja tekoälyyn. Oppaassa on tietoja 19 maasta, sisältäen muun muassa Suomen, Ruotsin, Norjan, Saksan, Ranskan, Sveitsin ja Yhdistyneen Kuningaskunnan. Oppaassa otetaan käsittelyyn keskeisiä kysymyksiä kuten oikeusperusta henkilötietojen käytölle tekoälymallien koulutuksessa, toimivaltaiset sääntelyviranomaiset tekoälylainsäädännön täytäntöönpanossa ja tekoälymalleihin liittyvien seuraamusten määrääminen. Opaskirjassa syvennytään nykyiseen tilanteeseen ja valotetaan meneillään olevia lainsäädäntöhankkeita ja asiaankuuluvaa oikeuskäytäntöä. HH Partners on laatinut oppaan Suomea koskevan osuuden, analysoiden kansallista oikeudellisesta kontekstia laajemmassa EU-kehyksessä.

Olemme vuodesta 2001 lähtien olleet jäsenenä Ecomlexissä, joka on Euroopan laajuinen sähköiseen kaupankäyntiin, teknologiaan, tietosuojaan ja yksityisyydensuojaan keskittyvä asianajotoimistojen yhteistyöverkosto.

Englanninkielisen oppaan voi ladata täältä. Käsittelemme syvällisemmin tekoälyn vastuullista käyttöä keväällä 2024 tulevassa artikkelisarjassamme.