Hallituksen esitys paikallisen sopimisen edistämiseksi on annettu eduskunnalle 5.9.2024. Paikallista sopimista koskevan uudistuksen myötä paikallinen sopiminen olisi mahdollista riippumatta siitä, kuuluuko työnantajayritys työnantajaliittoon tai millainen työntekijöiden edustus työnantajayrityksessä on. Uudistus ei vain lisäisi paikallista sopimista vaan toisi yleissitovan työehtosopimuksen piirissä olevat järjestäytymättömät työnantajat paikallisen sopimisen osalta samaan asemaan järjestäytyneiden työnantajien kanssa. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2025 alkaen.
Hallituksen esitysluonnoksen mukaan jatkossa
1. Paikallinen sopiminen sallittaisiin myös sellaisille järjestäytymättömille työnantajille, jotka ovat yleissitovan työehtosopimuksen piirissä
”Vastineeksi” yleissitovuuskentässä tehtävien paikallisten sopimusten valvontaa lisättäisiin ja henkilöstön edustajan kanssa tehty paikallinen sopimus samoin kuin siihen tehdyt muutokset tulisi jatkossa toimittaa työsuojeluviranomaiselle laiminlyöntimaksun uhalla kuukauden kuluessa sopimuksen tekemisestä. Laiminlyöntimaksu olisi lähtökohtaisesti vähintään 1 000 ja enintään 10 000 euroa, mutta kahdesta tai useammasta laiminlyönnistä enintään 15 000 euroa.
2. Paikallinen sopiminen olisi mahdollista myös luottamusmiehen puuttuessa
Työehtosopimuksen osapuolet voisivat määrittää tällaista tilannetta varten vaihtoehtoisen menettelytavan paikallisen sopimuksen tekemiselle. Vaihtoehtoisen menettelytavan puuttuessa paikallinen sopimus voitaisiin viime sijassa tehdä luottamusvaltuutetun kanssa.
Luottamusvaltuutetun toimiessa henkilöstön edustajana paikallisia sopimuksia tehtäessä, työnantajan olisi edistettävä tämän valmiuksia tehdä sopimuksia. Luottamusvaltuutetun kanssa tehty paikallinen sopimus olisi sen kestosta riippumatta puolin ja toisin irtisanottavissa kolmen kuukauden irtisanomisaikaa noudattaen, jollei työehtosopimuksesta muuta johtuisi tai paikallisessa sopimuksessa olisi sovittu lyhyemmästä irtisanomisajasta.
3. Yrityskohtaisilla työehtosopimuksilla voitaisiin poiketa samoista työlainsäädännön säännöksistä, joista poikkeaminen on tällä hetkellä mahdollista vain valtakunnallisilla työehtosopimuksilla
Samalla sopijapuoliksi kelpaavia tahoja lisättäisiin. Sopijapuolia koskevasta valtakunnallisuusvaatimuksesta luovuttaisiin työnantajapuolen osalta ja työntekijäpuolella sopijapuoleksi riittäisi valtakunnallisen yhdistyksen jäsenyhdistys.
Yhdistyksen tarkoitusta arvioitaessa huomioitaisiin yhdistyksen muodollisen tarkoituksen lisäksi yhdistyksen tosiasialliset päämäärät ja toiminta sen varmistamiseksi, että sopijapuolena oleva työntekijäyhdistys edustaa aidosti työntekijöitä (jotta ns. keltaiset työehtosopimukset estettäisiin).
4. Työnantajan olisi pidettävä yleisesti nähtävillä myös henkilöstön edustajan kanssa tehty paikallinen sopimus
Terhi Lehtopolku
Kirjoittaja:
Asianajaja, osakas Terhi Lehtopolku neuvoo asiakkaitamme kaikissa niin kotimaisten kuin kansainvälistenkin yritysten työoikeudellisissa asioissa, joihin kuuluu neuvonta kaikissa työsuhteen eri vaiheissa, työ-, johtaja-, salassapito-, kilpailukielto-, työsuhteen päättämis- ja sovintosopimusten laadinta, työoikeudellisten uudelleenjärjestelyiden kuten ulkoistamisten ja yhteistoimintamenettelyiden toteuttaminen sekä työsuhteisiin liittyvissä riidoissa edustaminen välimies- ja tuomioistuinmenettelyissä.