Palvelut

Muotoilun suoja

Mallit suojaavat tuotteen ulkomuotoa. Mallirekisteröinnillä voidaan suojata niin pakkaukset, kuviot, tietokonekuvakkeet, logot, 2D- ja 3D-hahmot kuin tuotteiden muodot.

Mallirekisteröinti on teollisen muotoilun merkittävin oikeudellinen suojamuoto. Tuotteen ja palvelun muotoilu on usein merkittävä kilpailutekijä. Muotoilu on keino vahvistaa tuotteen myyntikelpoisia ominaisuuksia ja vahvistaa sen kaupallista identiteettiä. Monissa tapauksissa muotoiluun on käytetty merkittäviä investointeja, niin ajallisesti kuin taloudellisestikin.  Mallisuoja on keino suojata näitä investointeja ja estää kilpailijoita kopioimasta tuotteen muotoilua.

Mallirekisteröinnin edellytykset perustuvat uutuuteen sekä yksilölliseen luonteeseen ja ulkomuotoon. Olennaisinta on mallin antama kokonaisvaikutelma. Yleensä mallia ei voida pitää yksilöllisenä, jos se eroaa ennestään tunnetuista malleista vain joiltakin vähäisiltä yksityiskohdiltaan. Mallin yksilöllistä luonnetta arvioidaan perehtyneen käyttäjän näkökulmasta. Tuotteen ulkoasun piirteet eivät saa olla yksinomaan teknisten ominaisuuksien määräämiä. Tekniset ratkaisut tulee suojata patentilla tai hyödyllisyysmallilla.

Yhteisömallilla saa EU:n laajuista suojaa, joka on voimassa enimmillään 25 vuotta, edellyttäen, että mallirekisteröinti uudistetaan viiden vuoden välein. Myös rekisteröimätön malli voi saada suojaa kolmen vuoden ajan, mutta rekisteröimättömällä yhteisömallilla on kuitenkin hyvin kapea suoja-ala jäljentämistä vastaan.   Lisäksi rekisteröimättömän mallin haltijalla on näyttötaakka mallin olemassaolosta toisin kuin rekisteröidyn mallin osalta.

Mallirekisteröinnit ovat yhä arvokkaampia, erityisesti työkaluna loukkaajia ja kopioijia vastaan esimerkiksi verkkokaupoissa ja digitaalisilla alustoilla. Rekisteröinnillä itsessään on ennaltaehkäiseviä vaikutuksia, ja yhdessä nopeiden ja suhteellisen edullisten rekisteröintimenettelyjen kanssa mallien olisi hyvä aina olla osa yleistä IP-strategiaasi.

Avustamme asiakkaitamme jo suunnitteluprosessin varhaisessa vaiheessa, luomalla yhteistyössä mallihakemuksia, jotka suojaavat tuotteita luvattomalta kaupalliselta käytöltä ja vahvistavat asiakkaidemme kilpailuetua markkinoilla. Malli kannattaakin rekisteröidä hyvissä ajoin ennen kuin tuote julkistetaan tai saatetaan markkinoille. Uutuusvaatimus edellyttää, että mallioikeudella suojattavaksi aiottua tuotetta ei saa myydä tai markkinoida ennen kuin rekisteröintihakemus on jätetty virastoon.

Mallirekisteröintien vahvuuteen vaikuttaa keskeisesti se, minkälaisia kuvia tuotteesta on käytetty hakemuksessa. Kannattaakin miettiä tarkkaan ennen mallioikeushakemuksen tekemistä, mikä tuotteen muotoilussa on tärkeää ja yksilöllistä, mistä tuote tunnistetaan, ja mitkä ovat sen erottuvimmat, ainutlaatuiset osat.

Autamme saamaan parhaan mahdollisen suojan asiakkaidemme tuotteille ja niiden ominaispiirteille niin Suomessa kuin EU:ssa. Asiantuntijoillamme on pitkä kokemus mallien suojaamisesta ja niihin liittyvien riitojen ratkaisemisesta.

Autamme asiakkaitamme esimerkiksi seuraavissa:

  • ennakkotutkimukset maailmanlaajuisesti
  • rekisteröitävyyden arviointi
  • mallien rekisteröinti maailmanlaajuisesti
  • maailmanlaajuinen valvontajärjestelmä kolmansien osapuolten hakemia sekoitettavia malleja vastaan

Tarjoamme asiakkaidemme tarpeisiin räätälöityä neuvontaa kaikissa malliasioissa. Neuvomme miten mallit toimivat parhaiten osana kokonaisvaltaista IPR-strategiaa.

Autamme tarkastelemaan ja arvioimaan kilpailijoiden mallioikeuksia niin kansallisesti kuin maailmanlaajuisestikin.

Avustamme myös muiden suojamuotojen valinnassa niissä tilanteissa, joissa mallisuojaa ei ole mahdollista saada.