Founders’ Agreement apua startupin perustajille

HH Partners julkaisee Founders’ Agreement -työkalun kaikkien kommentoitavaksi ja hyödynnettäväksi. Työkalu on beta-versio Founders’ Agreement -sopimuspohjasta ja HH Partners tulee kommenttien perusteella julkaisemaan seuraavan version työkalusta myöhemmin.

Founders’ Agreementin tarkoitus on helpottaa uutta yritystä perustavien työtä ja auttaa perustajia sopimaan esimerkiksi omistussuhteista ja panoksista yhteiseen yritykseen. Ilman sopimusta muodollisuuksien tarkka sopiminen jää odottamaan yrityksen virallista perustamista, mutta silti työtä tehdään jo paljon ennen kuin osakeyhtiö on perustettu. Tästä voi aiheutua epävarmuutta perustajien välille omistussuhteista, palkitsemisesta ja panoksista yritykseen. Epävarmuus voi haitata yrityksen kehittämistä. Myös se, että joku perustajista luopuu yrityksestä, voi aiheuttaa vaikeuksia. Founders’ Agreement on tarkoitettu työkaluksi auttamaan näiden asioiden aikaisessa ratkaisussa ja vahvistamaan aikaisessa vaiheessa perustajien yhteistä intressiä.

”Osakassopimus ja yhtiön perustaminen ratkaisevat kaikki ne kysymykset, jotka Founders’ Agreement ratkaisee. Olemme kuitenkin havainneet, että monesti perustajat aloittavat toiminnan jo kauan ennen yhtiön perustamista: perustajat haluavat kokeilla tuotettaan ja tiimiään ennen kuin perustavat yhtiötä ja sitoutuvat osakassopimukseen” toteaa Martin von Willebrand, joka vastaa teknologiaosaamisalueesta HH Partnersilla. ”Tässä on järkeä, sillä jokainen idea tai tiimi ei toimi. Founders’ Agreement auttaa testaamaan ideaa ja tiimiä niin, että insentiivit ovat kuitenkin kohdallaan.”

Founders’ Agreement on saatavilla HH Partnersin sivuilta hhpartners.fi/fa. Se on lisensioitu avoimella CC BY 4.0 lisenssillä, joka sallii kenen tahansa käyttää ja muokata sopimusta. ”Olemme jo saaneet kommentteja sekä Twitterissä (#fahh) että asiantuntijakollegoilta. Toivomukseni olisi, että startup-yhteisö antaisi monipuolista palautetta Founders’ Agreementistä ja siitä syntyisi jatkuvasti kehittyvä työkalu, josta olisi apua mahdollisimman monelle aloittavalle tiimille”, kertoo Martin von Willebrand.

Kommentteja voi toimittaa joko suoraan Martin von Willebrandille tai Twitterissä hashtagillä #fahh.

Founders’ Agreement, tai sen jakaminen, ei ole oikeudellinen neuvo. Se on yleinen työkalu, joka voi auttaa tietyissä startupin perustamisen tilanteissa. Toisissa tilanteissa se ei välttämättä toimi. Ennen tällaisen sopimuksen tekemistä suosittelemme hankkimaan neuvoja asiantuntijalta, joka tuntee startup-tiimien perustamistilanteita.